Home > Lage rugpijn
Iokai shiatsu kan voor vele pijnklachten gerelateerd aan de rug een verlichtende en zelfs genezende werking hebben. Onderstaand leggen we uit op welke wijze de Iokai shiatsutherapeut de lage rugpijn ziet, benadert en behandelt. Met als resultaat een significante vermindering van pijnklachten, verbetering van mobiliteit en beweeglijkheid, alsook bewustzijn over het ontstaan van de rugklachten.

 

Beschrijving lage rugpijn
Iedereen heeft weleens last van een pijnlijk of stijf gevoel in de lage rug. ’s Ochtends bij het opstaan, bij lang staan of juist bij activiteit. Pijn in de onderrug kan allesoverheersend zijn, waardoor het bewegen bemoeilijkt wordt en alle aandacht naar de pijn gaat.
De symptomen van lage rugpijn kunnen divers zijn. Van een koude onderrug, met name in het lumbale gedeelte van de rug; pijn aan het stuitje; gevoel van zwakheid (gevoel of je door onderrug gaat); stijfte; stekende, drukkende of zeurende pijn; uitstraling naar de benen, billen of bovenrug; tot het niet of moeilijk kunnen bewegen van de gehele onderrug.
Als bovengenoemde symptomen van lage rugpijn voortduren, kunnen zij onder andere resulteren in herkenbare diagnoses als:

 • Ischias
 • Spit
 • Hernia

Lage rugpijn en iokai shiatsu
Iokai shiatsu benadert de onderrugklachten vanuit de oosterse èn de westerse geneeskunde. De  therapeut kijkt dus – naast de lokale lage rugpijn – ook naar de onderliggende oorzaken.  De Iokai shiatsutherapeut neemt de volgende aspecten mee om de onderrugklacht te diagnosticeren:

 • Afwijkingen aan bewegingsapparaat, zoals stand bekken, heuprand en heiligbeen, beenlengteverschil, uitlijning ruggengraat, stijfte in spieren als de lange rugspier, de psoas of de hamstrings;
 • Onvoldoende circulatie binnen (de meridianen van) het energiesysteem;
 • Levensstijl (stress, werkdruk, veel of juist weinig sporten, veel zorg, weinig rust etcetera);
 • Niet goed functioneren van organen, met als gevolg bijv. spijsverterings- of darmproblemen;
 • Menstruatieklachten;
 • Verkeerde houding (letterlijk en figuurlijk);
 • (Aangeboren) zwakte van de onderrug;
 • Invloed van het weer en seizoenen;
 • Ongevallen in het verleden en/of opgelopen trauma;
 • Ander ongemak of pijnklachten.

Behandeling lage rugpijn
Na de uitvoerige anamnese onderzoekt de Iokai shiatsutherapeut de klacht door het observeren en palperen van gerelateerde lichaamsdelen. Op basis van deze bevindingen wordt een shiatsubehandeling gegeven die erop gericht is de circulatie te verbeteren en de verstoringen in het bewegingsapparaat te verhelpen. Tijdens de behandeling wordt druk uitgeoefend op meridianen waardoor de circulatie van de energie wordt hersteld. Ter ondersteuning worden technieken toegepast om, afhankelijk van wat nodig is,  het bewegingsapparaat of de organen vrijer te laten bewegen. Bijvoorbeeld door het draaien en strekken van gewrichten en spieren of het vrijmaken van bindweefsel rondom de gewrichten, spieren en organen.

Na de behandeling
Na afloop van de behandeling worden zo nodig ondersteunende oefeningen meegegeven. Deze oefeningen versterken het effect van de behandeling en vergroten het inzicht in het eigen lichamelijk functioneren.
Ook kan het zijn dat de Iokai shiatsutherapeut adviezen geeft over de levensstijl van cliënt, dit ter ondersteuning van de algemene conditie.