Home > Slapeloosheid (slecht slapen)
Iokai shiatsu therapie kan bij de verschillende vormen van slapeloosheid heilzaam werken en zal de kwaliteit van de slaap verbeteren. In het onderstaande artikel leggen we uit op welke wijze de Iokai Shiatsutherapeut de slapeloosheid en het slechte slapen benadert en behandelt.  De shiatsubehandelingen zullen een verbeterd slaappatroon, meer rust en overdag vooral meer energie als resultaat hebben. Vaak ontstaat door de behandeling ook meer inzicht in de onderliggende oorzaken van de slapeloosheid of het slechte slapen.

 

Beschrijving Slapeloosheid
Bijna allemaal hebben we wel eens last van slapeloosheid, slecht slapen of niet uitgerust wakker worden. Niet in kunnen slapen, vaak wakker worden, midden in nacht wakker of veel te vroeg in de ochtend wakker worden. Uren liggen piekeren of gewoon domweg zonder aanwijsbare oorzaak wakker blijven. Allemaal verschillende vormen van slapeloosheid waardoor we niet aan onze noodzakelijke slaap toekomen.
Als je gedurende lange tijd last hebt van slapeloosheid kan dit invloed hebben op je dagelijkse functioneren. Je bent overdag moe, snel prikkelbaar en hebt moeite met concentreren. Op termijn kan langdurige slapeloosheid zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

Slapeloosheid en Iokai Shiatsu
Iokai Shiatsu behandelt slapeloosheid vanuit een benadering waarbij we niet alleen naar de slapeloosheid zelf kijken maar vooral naar de onderliggende oorzaken. De Iokai Shiatsutherapeut neemt daarvoor verschillende aspecten mee in zijn diagnose en behandeling:

  • Stress of hoge werkdruk
  • Emotionele gebeurtenissen
  • Depressies of angstaanvallen
  • Slaapapneu
  • Lichamelijke aandoeningen zoals ernstige jeuk of pijn
  • Het niet goed functioneren van organen die de slaap beïnvloeden
  • Hormonale aandoeningen
  • Onvoldoende circulatie binnen (de meridianen van) het energiesysteem
  • Leefstijl (er zijn diverse factoren die de slaap beïnvloeden zoals voeding, meer of minder lichaamsbeweging, rust, etc.)
  • Sociale omstandigheden.

Behandeling van Slapeloosheid of slecht slapen
Na een zorgvuldige, uitgebreide anamnese waarin de bovengenoemde punten aan de orde komen, onderzoekt de Iokai Shiatsutherapeut de energetische oorzaak van de slapeloosheid door het palperen van specifieke diagnosezones op het lichaam. Op basis van de diagnose weet de Iokai shiatsutherapeut welke shiatsubehandeling nodig is om de oorzaak van de slapeloosheid aan te pakken. Dit gebeurt door de circulatie van de energie in bepaalde organen of delen van het lichaam te verbeteren en in andere organen en delen van het lichaam juist tot rust te brengen.

Na de shiatsubehandeling
Het effect van een shiatsubehandeling werkt geruime tijd na de behandeling door.  Het is verstandig om na de behandeling zelf de nodige rust te nemen en voldoende water te drinken. De shiatsutherapeut zal vaak ook enkele leefstijladviezen meegeven die ondersteunend werken bij het verbeteren van de slaapproblemen.